In deze gastblog schrijft Nina Mast (van Het Achtste Huis) met systeemtherapeut Gerlies Danen over Astrologie & systemisch werk! Weet jij wat systemische werk is? Wat een familieopstelling is en hoe je dit zelf kunt doen? En hoe zit dit mooie koppeling met astrologie dan precies in elkaar? Je leest het in deze blog!

“Zo herkenbaar” beaam ik nadat mijn vriendin mij, tijdens onze wekelijkse koffie, vertelt hoe ze in veel dingen op haar moeder gaat lijken. De maniertjes, trekjes en eigenschappen van haar moeder waar ze als jong meisje een hekel aan had, zijn nu toch onderdeel van haar geworden. Ik lach en beken dat het ook voor mij geldt.

Familiepatronen

Naderhand blijft het mij bezig houden: Hoe kan het toch dat we steeds meer op onze ouders gaan lijken, meer dan we willen? De één vindt het net als haar ouders moeilijk een gezonde relatie te onderhouden, de ander ligt ook ongerust te wachten tot alle kinderen veilig thuis zijn, de volgende is net als haar vader alsmaar haantje de voorste en nog een ander is druk bezig het iedereen naar zijn zin te maken, waardoor ze zichzelf compleet voorbij loopt wat ze haar moeder en oma ook heeft zien doen. Hadden we niet gezworen dat we niet zouden worden zoals zij? En toch zetten we het patroon voort.

Steeds vaker begon mij op te vallen hoe patronen terugkeerden in mijn leven en die van mijn omgeving. Ook als je juist zo je best deed om het anders te doen. Je reflecteert op een bepaald voorval en je hebt de intentie het de volgende keer op een andere manier aan te pakken, maar toch verval je weer in het bekende patroon. Je kan er de vinger niet op leggen; hoe kan je het doorbreken?

Familieopstellingen

Dit vraagstuk intrigeerde mij steeds meer en toen kwam daar voor mij het inzicht. Ik, Gerlies Danen, kwam voor het eerst in aanraking met familie opstellingen. Ik werd vanuit mijn werk op een school gevraagd door een kindertherapeut of ik wilde deelnemen aan een dag over familie opstellingen die zij organiseerde voor ouders van school. Als toeschouwer en representant (iemand die een familielid vertegenwoordigt in de opstelling) ervaarde ik dat ik als ‘vreemde’, gevoelens kon weergeven van het opgestelde familielid. Zo kon ik aangeven dat een zoon wel wilde schreeuwen: “Laat mij eens met rust” of dat een vader niet goed kon blijven staan omdat hij ziek was. Het was indrukwekkend hoe ouders tot inzicht kwamen welk aandeel zij hadden in het gedrag en gevoel van het kind en zo inzicht kregen in hun eigen pijnpunt.

Dit raakte diep in mij, ik voelde me er als een magneet tot aangetrokken. Ik wist direct zeker: ‘dit helpt, dit geeft antwoorden en ik wil dit ook kunnen’. Door de opleidingen die ik daarna hierover volgde en eigen opstellingen die ik daarin deed, ontdekte ik dat de dingen waar ik in mijn leven tegen aan liep eigengemaakte (denk)patronen waren. Het denken dat ik niet goed genoeg ben, perfectionistisch zijn, heel hard werken (want dan word je wel gezien), grapjes maken als het te dichtbij komt, de directeur de schuld geven van mijn problemen en zo kan ik nog meer voorbeelden noemen. Ik leerde dat veel van ‘hoe ik mijzelf aan de buitenwereld liet zien’ een oorsprong had in mijn familie van herkomst, maar ook leerde ik dat je in een opstelling een beweging kunt maken waardoor op termijn dingen lichter worden en je dichter bij je ‘eigen ik’ kan komen. 

Bij het Bert Hellinger instituut in Groningen, waar ik één van de opleidingen volgde, verwoorden ze het prachtig. Daar zeggen ze dat de basis van je leven wordt gevormd door de familie waarbinnen je geboren bent. Je ouders, grootouders, broers en zussen, tantes en ooms en alle voorouders vormen de klei waaruit jij geboetseerd bent. Al deze mensen hebben een stempel achtergelaten op jou. Zo kunnen gebeurtenissen van generaties lang terug, vaak volledig onbewust in een familie doorwerken en zijn er patronen ontstaan die alle leden van een familie in meer of mindere mate beïnvloeden. 

Ik vind het prachtig dat ik nu ook op de plaats sta waarin ik dit kan delen met anderen. Samen met mijn compagnon Eva Veenstra helpen we mensen inzicht te krijgen in hun dynamieken en patronen.

Zelf een opstelling maken

Je kan het zelf ook eens proberen; pak een aantal voorwerpen die je bij de hand hebt (bijvoorbeeld pennen, bordjes, stukjes papier, het maakt niet uit eigenlijk). Denk als eerst eens aan jouw gezin van herkomst op het moment dat je kind was. Pak vervolgens één voorwerp en bedenk voor welk familielid deze representant staat (bijvoorbeeld je vader) en leg deze voor je neer. Daarna pak je nog een voorwerp en bedenk je voor welk familielid dat voorwerp staat en leg deze op een plek die passend voelt ten opzichte van het eerste voorwerp. Dit doe je tot je alle leden van jouw gezin van herkomst hebt neergelegd, inclusief jezelf. Gedaan? Kijk dan eens van afstand naar dit geheel; hoe is dit voor je? Hoe vind je dat jouw gezin erbij ligt? Heb je het gevoel dat deze posities passend en functioneel zijn?

Geboortehoroscoop: Astrologie

Dit is één hele simpele oefening die vaak al voor magie kan zorgen die ik telkens ervaar bij het opstellingenwerk. Zo langzamerhand raakte ik hier gewend aan. Opnieuw verwonderde ik mij echter, toen bleek dat mijn aantrekkingskracht en verlangen om dit werk te doen ook in mijn geboortehoroscoop terug te zien was. Dat is hoe voor mij de werelden van astrologie en familie opstellingen samenkwamen. In de astrologie ontdek je welke potentie je hebt, waar je je veilig voelt, wat lastig voor je is, wie je in de kern bent, welke verlangens je hebt, met welke familiekarma je te maken hebt en nog veel meer. Eigenlijk een soort blauwdruk van hoe je op de wereld kwam. Met deze blauwdruk tref je jouw familie, met de ‘wetten’ van het familiesysteem’ aan waarin je geboren bent.

Doordat deze twee werelden zo aanvullend bleken ontstond er een nieuw verlangen: Mensen helpen om zichzelf en hun missie in beeld te krijgen, te begrijpen waarom dingen gaan zoals ze gaan, in te zien wat hen weerhoudt om die ene stap te zetten, hun droom te volgen en te worden wie ze ten diepste zijn. En met dit duidelijke verlangen ontstond Twist, een tweedaagse innerlijke verkenningstocht naar jouw essentie. Wil jij dit ook ervaren? Ben je nieuwsgierig geworden? Er zijn nog een paar plekken om een draai aan je leven te geven. Bekijk het retreat hier.

Wil je meer van Nina weten? Of benieuwd wat ze allemaal nog meer doet? Neem een kijkje op haar Instagram of website.