In deze gastblog schrijft Floor Mommers over belemmerende overtuigingen! Als fotograaf krijgt Floor enorm vaak te horen van vrouwen dat ze niet fotogeniek genoeg zijn. Volgens Floor bestaat er echter niet zoiets als niet-fotogeniek, maar zijn het vooral jouw eigen overtuigingen over jezelf die je belemmeren. In deze blog legt ze uit hoe dit werkt, hoe ze zijn ontstaan én hoe je ze kan veranderen.

We leven in een wereld waar de instagramfilters de overhand nemen. Waar zo ongeveer alle vrouwen voor mijn lens mij eerst vertellen dat zij niet fotogeniek zijn en mij vragen of ik wel goed kan Photoshoppen.

Fotogeniek

Niemand is fotogeniek of niet-fotogeniek geboren. Het is een aangeleerde overtuiging die je over jezelf hebt. En net als bijna alle overtuigingen begint deze overtuiging al als je heel klein bent. Werd er vroeger altijd tegen jou gezegd dat je moest lachen als er een foto werd gemaakt, maar ook weer niet te hard want dan zag het er niet mooi uit? Of kreeg je jaar na jaar de bevestiging dat je niet mooi op de foto stond omdat de schoolfotograaf ieder jaar weer een foto van je had gemaakt waarbij je niet tot je recht kwam? Je bent als waarheid gaan aannemen dat je niet mooi op foto’s staat. Of nog erger, je bent gaan geloven dat je niet mooi bént!

Overtuigingen zijn gedachten die je over jezelf en (aspecten van) het leven gelooft. Het zijn conclusies die je hebt getrokken, op basis van bepaalde ervaringen of gebeurtenissen. Deze gedachten kunnen helpend zijn, bijvoorbeeld:

Overtuigingen die jouw tegenhouden

Maar ze kunnen je ook belemmeren, bijvoorbeeld:

Belemmerende overtuigingen voelen als de waarheid maar dat is een denkfoutje. Het zijn geen vaststaande feiten. Ze zijn ontstaan uit:

En het mooie daarvan is, is dat je ze kunt veranderen!

Alles dat je met herhaling denkt, alles dat je met herhaling voelt en alles dat je met herhaling doet creert een gewoonte pad in je brein.

Your beautiful self

En daar is ook het idee van het Your Beautiful Self weekend uit ontstaan. Als je verandert hoe je over jezelf denkt, verandert ook de manier waarop je in de spiegel- en naar een foto van jezelf kijkt. Het is mijn missie om vrouwen door middel van fotografie met (meer) liefde naar zichzelf te laten kijken.

Tijdens het Your Beautiful Self weekend word je samen met een klein groepje andere vrouwen, een weekend helemaal ontzorgd. Je hebt geen verantwoordelijkheden, behalve naar jezelf toe. Je gaat aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling, word je je bewust van je (belemmerende) overtuigingen en leer van Krista Bonekamp (hoofdcoach bij Anders Kan) hoe je die overtuigingen om kunt buigen en uit je comfortzone kunt stappen; wat kan er allemaal veranderen als jij besluit om uit je comfortzone te gaan?

Bereid je voor op een weekend waarin je in je kracht komt te staan. Ik laat dat zien op de foto’s die ik van je maak. Als je die later terugziet kun je telkens opnieuw trots zijn op wie je bent!

Ben je er klaar voor om met meer liefde naar jezelf te kijken en gun jij jezelf een leven waarin je trots kunt zijn op wie je bent? ​​​​​​​​

Meld je dan nu aan voor het unieke Your Beautiful Self weekend op 9, 10 en 11 juni 2023.

Wil je meer van Floor weten? Of benieuwd wat ze allemaal nog meer doet? Neem een kijkje op haar Instagram of website.