In deze gastblog schrijft Hanneke Poelman van Hanni over workations. Wat is een workation? Waarom zou je op workation gaan? Wat voor factoren zijn er allemaal in een workation? En hoe weet je nou welke bij jou past? Dat lees je allemaal in deze gastblog!

Een workation, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is letterlijk een werkvakantie en dus een combinatie van #workhardplayhard. Alleen blijft het dan niet bij een hashtag op Instagram, maar beleef je het écht. Je hebt workations in alle soorten en maten en het is daarom juist heel belangrijk om zelf goed te weten wat bij jou past en voor jou werkt. 

Wetenschappers en gedragspsychologen zijn het er al lang over eens: ontspanning zorgt voor meer creativiteit en productiviteit. En toch zul je tijdens een vakantie misschien niet altijd ervaren dat je veel business doorbraken hebt? Ik denk dat dat komt omdat je tijdens een pure vakantie, jezelf misschien juist (onbewust) afsluit voor nieuwe ideeën omdat je ook echt vakantie wil hebben op dat moment. Tijdens een workation is je mindset hierin heel anders. Natuurlijk maak je ook echt tijd voor het vakantie-gedeelte, maar staat je brein nog wel open voor het werk-gedeelte en sta je dus veel meer open voor inspiratie en creativiteit.

Ook een andere omgeving is essentieel voor een succesvolle workation. Het geeft je letterlijk een ander perspectief. Je kunt je bedrijf van een afstandje bekijken en zit niet midden in je dagelijkse ritme en taken. 

Voor mij is de ideale workation een combinatie en mix van contrasten die elkaar juist versterken en ondersteunen

Het begint al bij werken vs vakantie

Juist door deze combinatie werk je tijdens je werk momenten automatisch al zoveel effectiever. Misschien ken je Parkinson’s Law wel en dat geldt helemaal tijdens een workation. In 1958 schreef Cyril Northcote Parkinson het al in zijn boek: ‘’Work expands so as to fill the time available for its completion’’. Dus als je voor een bepaalde taak een week de tijd hebt, zal je ook die hele week gebruiken. En als iets morgen klaar moet zijn, dan zal het ook lukken tot morgen. Omdat je tijdens een workation ook heerlijk wil genieten van de plek waar je bent en dat niet een week later ook nog gaat, geldt Parkinson’s Law nog sterker. 

Natuurlijk mag je wel realistisch blijven en kun je ook tijdens een workation niet een hele nieuwe website bedenken en online hebben staan in een half uur. Ik zou je daarom echt mee willen geven om de locatie en vorm van je workation heel bewust te kiezen. Je kunt natuurlijk naar New York gaan omdat de stad al zo lang op je verlanglijst staat of je gaat naar Zuid Afrika omdat je al jaren op safari wil, wil duiken met witte haaien, een wijnproeverij in Stellenbosch en de tafelberg kun je ook niet missen… Je voelt hem al aankomen denk ik: zulke bestemmingen, waar je al jaren van droomt en je dagen zelfs tijdens een vakantie al helemaal vol zouden zitten, zijn niet ideaal voor een succesvolle workation. Ga gewoon op vakantie naar zo’n plek en kies juist een locatie voor je workation waar je al eens bent geweest of een plek waar je wel graag heen zou willen, maar wat niet bovenaan je vakantie-wishlist staat. Daarnaast zou ik zelf eerder gaan voor een plek waar je ook makkelijk de natuur in kunt en niet perse een stedentrip kiezen. Ik krijg zelf namelijk meer inspiratie en creativiteit van de natuur (alleen al door het te zien, ik hoef niet eens te hiken of iets dergelijks) en een grote nieuwe stad geeft me juist weer te veel prikkels en stimuleert mijn eigen creativiteit dan weer minder. Ontdek dit voor jezelf, zodat jij precies de workation kunt kiezen die voor jou werkt.  

Input vs output 

Zorg dat je een workation plant waarin je de ideale mix voor jezelf hebt tussen nieuwe inspiratie en lessen en daartegenover ook genoeg tijd om met die nieuwe input aan de slag te gaan. Je kent het vast wel dat je na een event zoveel nieuwe inspiratie hebt, dat je bijna niet weet waar je moet beginnen en uiteindelijk doe je dus niets. Doe je dit meerdere dagen achter elkaar tijdens een workation, ben je helemaal overwhelmed en heb je er uiteindelijk niets aan. Wees je daarom bewust van hoeveel input er tijdens de week van je workation is. Als jij kiest voor een workation alleen of met (business)vriendinnen, kies dan bewust of je een online training “meeneemt” of een boek of elkaar input geeft. En ga je mee op een georganiseerde workation, check dan goed of het programma bij jou past en het niet teveel of te weinig input voor jou is en dat er genoeg tijd is om de input te verwerken en er daadwerkelijk iets mee te doen. 

Groep vs me-time

Dat brengt me gelijk bij het volgende contrast: hoeveel tijd alleen en met een groep heb jij nodig? Laad jij op in een groep en wat voor een groep is dat dan? Of krijg jij juist weer nieuwe energie van me-time? Ik zelf ga heel goed om een combinatie. Een workation in mijn eentje, is voor mij persoonlijk te weinig prikkels en inspiratie van anderen. En bij veel georganiseerde workations krijg ik alleen bij het lezen van het programma al de kriebels van al die gezamenlijke momenten. Daarom kies ik zelf voor een heel vrij programma waarin dus zeker wel groepsmomenten zijn en daarnaast ook heel veel tijd voor mezelf. 

En precies zo is mijn eerste workation die ik organiseerde ontstaan. Ik was heel bewust op zoek naar een georganiseerde workation die precies aansloot bij mijn behoeftes. En die vond ik toen helaas niet. Of nou ja, misschien juist goed! Want nu organiseer ik meerdere workation edities per jaar en kan ik mijn gasten precies bieden wat ik toen miste. 

Ik vertel je heel graag meer over de workations die organiseer in Oostenrijk, maar voor ik dat doe, heb ik nog een aantal tips en vragen voor je zodat jij ook precies weet waar jij nu behoefte aan hebt. 

Ga jij voor luxe of back to basiscs? Ik zelf kies graag voor luxe. Zo kan ik mezelf helemaal in de watten laten leggen en heb zo de mentale rust om aan mijn bedrijf te werken. Tijdens mijn ideale workation hoef ik dus geen boodschappen te doen, zelf niet te koken, niets op te ruimen of schoon te maken. Puur genieten van heel veel luxe en alle tijd en ruimte hebben voor nieuwe inspiratie en focus.  

Kies je voor een georganiseerde groepsworkation? En zo ja, wat voor een groep mensen is voor jou op dit moment passend? Heb je behoefte aan mensen die hetzelfde of iets soortgelijks doen als jij? Of juist mensen die iets totaal anders doen en veel meer out of the box met jou mee kunnen denken? Of is dat voor jou totaal niet belangrijk en zijn er andere eigenschappen die voor jou heel belangrijk zijn in de groep? 

Wat is het doel van je workation? Heb je een concrete taak en neem je bijvoorbeeld de tijd om je website te vernieuwen, je aanbod opnieuw te structuren of een contentplan uit te werken? Of ga je er juist open in en voel je op het moment van de workation waar je op dat moment behoefte en inspiratie voor hebt?

Zoals ik al zei, workations zijn er in alle soorten en maten. Ontdek dus echt voor jezelf wat jij nodig hebt en waar jij goed op gaat. Als je hier bewust over nadenkt, gaat een workation je zoveel brengen! 

Move Mountains

Mocht jij behoefte hebben aan een super-de-luxe workation in de prachtige Oostenrijkse bergen met een waardevol ipv overvol programma en een mix van de kracht van de groep én genoeg me-time? Ga dan mee op hanni workation! 

De volgende editie is van 11 tot 16 december. Tijdens deze eindejaarsWORKATION nemen ik (Hanneke Poelman) en Sharona Bolander je mee op reis. Het wordt een combinatie van innerwork en praktische business sessies. Met als eindresultaat een concreet marketing jaarplan voor 2023. Een authentieke en slimme strategie waarmee je dichtbij jezelf blijft. Verder dan one-size-fits-all strategieën en je wordt geholpen om een nieuwe manier van marketing te creëren die echt bij jezelf past.

De ideale start voor jou en je bedrijf van het nieuwe jaar.

Laat je helemaal verwennen, laat je betoveren door de bergen, geniet van de luxe spa en het waanzinnige sterren eten. En dit alles met een kleine groep gelijkgestemde onderneemsters. 

Gun jij jezelf en je bedrijf dit? 

Scoor tot 31 oktober nog de early bird aanbieding en ga al mee vanaf € 1490,- incl. btw.

Wil je meer van Hanneke weten? Of benieuwd wat ze allemaal nog meer doet? Neem een kijkje op haar Instagram of website. De events van Hanneke in Oostenrijk vind je hieronder!