In deze gastblog schrijft Anaïta Nasser van The School of Mental Health over leren omgaan met jouw emoties. Waarom zou je hier goed mee om willen gaan? Hoe doe je dat? Moet je streven naar altijd gelukkig zijn? En hoe merk je dat je beter om zou moeten gaan met je emoties? Je leest het in deze blog.

Leren omgaan met je emoties levert je de mogelijkheid op om minder stress te ervaren, minder te reageren vanuit emotie en het vertrouwen in jezelf te vergroten dat je met tegenslagen kunt omgaan.

Het beter omgaan met emoties zou ervoor moeten zorgen dat je ondanks de pijn en chaos altijd weer de ruimte voelt om terug te keren naar een neutrale staat van zijn. Vanuit die neutraliteit is het makkelijk om te achterhalen wat de emotie je werkelijk komt brengen. Een boodschap zuiver opvangen en interpreteren kan alleen als je leert vertragen en verdragen. Je mag je liefdevol focussen op jezelf toe te staan je af en toe even ongemakkelijk te voelen. Pijnlijke emoties voelen inderdaad pijnlijk maar ze willen je niet kapot maken. Adem door de pijn en ongemak heen en weet dat het weer voorbij gaat. 

Dit komen emoties je brengen

Emotionele uitbarstingen, emoties die groter zijn dan wat er in werkelijkheid gebeurt zijn tekenen dat je jouw emoties onvoldoende aandacht hebt gegeven. Het kunnen tekenen zijn van onverwerkte emoties of wegwijzers in waar het echt tijd voor is. Verdriet komt bijvoorbeeld vaak brengen dat je mag rusten, ontladen en ontspannen. Boosheid vertelt je dat er iets in jou nog versterkt of beschermd mag worden. Het brengt vooral de boodschap dat je beter je grenzen en behoeften mag uitspreken. Hoe vaker je tijd maakt om te voelen en je emoties toe te laten, hoe makkelijker het voor je gaat zijn om ze te observeren en te interpreteren. Je zult dan ook ervaren dat je emoties daardoor minder aandacht van je zullen vragen op een vervelende manier. 

Streven naar geluk?

Het is onrealistisch en ongezond om te streven naar gevoelens van plezier en geluk. Er bestaan zo een 350 emoties. Minder dan 1 op de 3 zijn positieve emoties. Dat betekent dat de meerderheid van de emoties negatieve emoties zijn. We noemen ze even “negatief” omdat ze niet fijn voelen, onprettig en soms pijnlijk of afschuwelijk. Als je op een gezonde manier leert omgaan met je emoties zul je zien dat emoties niet negatief of positief zijn. Ze zijn allemaal positief omdat ze allemaal een liefdevolle intentie hebben en het beste met jou voor hebben. 

Stap 1: Kom uit je hoofd

Start met voelen. Voelen doe je niet met je hoofd maar met je lichaam en dan met name je romp. Helaas leven we in een maatschappij waarin het gewenst is om verstandig te zijn, rationeel en analytisch. Echter worden we daarmee een wandelend hoofd als we veel handelen en keuzes baseren op basis van ons ratio. Te lang in je hoofd blijven zorgt ervoor dat je je afsluit van je lichaam.

Stap 2: Bewoon je lichaam

Plan iedere dag momenten in je agenda of zorg voor een fijne routine waarin je activiteiten inzet om uit je hoofd te komen. Mediteren, lummelen, wandelen, sporten, ademhalingsoefening, yoga, journalen, creatief bezig zijn, met je handen bezig zijn, ontspanning en rust etc. Zorg dat je je lichaamsbewustzijn vergroot door letterlijk verbinding te maken met jouw lichaam.

Stap 3: Locatie

De volgende stap is werkelijk de emoties toe te laten door goed in je lichaam te observeren waar de emotie zit. Vaak voelen we angst in onze buik, verdriet rondom onze borst, schaamte en schuld dichtbij onze nek. Maar dit kan ook per persoon verschillend zijn. Probeer niet in te vullen met je hoofd, maar in te voelen met je lichaam. 

Stap 4: Identificatie

Je weet nu de locatie van de emotie(s) in je lichaam. De volgende stap is identificeren wat voor emotie je werkelijk voelt. Is het verdriet, frustratie, angst, enthousiasme, dankbaarheid, schaamte, etc. Probeer te benoemen welke emotie je voelt. 

Stap 5: Woordenschat

Bij het identificeren van de emotie is het belangrijk dat je emotionele intelligentie is ontwikkelen. Daarbij is het belangrijk dat je goed kunt interpreteren wat jouw lichaam je wilt vertellen, als het ware dien je de taal die jouw lichaam spreekt te moeten verstaan. En net zoals bij het leren van een nieuwe taal is het fijn om je woordenschat te verbreden en af en toe een woordenboek te gebruiken. 

Emotiewoordenboek

De 350 emoties zijn onder te verdelen in 5 basisemoties. Onderstaande vind je een algemene “emoties woordenboek” die je kunt gebruiken om te identificeren en interpreteren van de emotie(s) die je voelt. 

Boosheid:
Boosheid brengt bescherming en versterking in jou. Wat is er in jou dat nog versterkt en geheeld mag worden? Welke stappen ga je ondernemen om dit op een liefdevolle manier aan te pakken?

Bedroefdheid:
Bedroefdheid brengt ontlading en zachtheid. Verdriet wil dat je spanning loslaat. Dus check bij jezelf even wat meer zachtheid nodig heeft.

Bangheid:
Angst brengt informatie over een onzekere situatie. Als je onzekerheid durft toe te laten en jezelf toestemming geeft om je oncomfortabel te voelen, kun je angst overwinnen. Wat kan jou helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen? En wat wordt er mogelijk wanneer jij je onzekerheid overwint?

Blijheid:
Blijheid brengt bevestiging dat je op het juiste pad zit. Het voelt vaak als een tinteling of sprankeling in je lichaam. Een juiste keuze voelt vaak licht en goed. Een slechte keuze brengt vaak zwaarte of spanning in je lijf.

Anaïta Nasser is Mental Health coach en oprichter van The School of Mental Health. Via haar school en coaching praktijk helpt ze mensen bij het leren omgaan met emoties en kennis bij te brengen over hoe je meer rust en vertrouwen kunt toelaten in je mind, lijf, leven en onderneming. Wil jij op een fijne manier direct aan de slag met je emoties? Download dan het gratis stappenplan ‘In 5 Stappen Leren Omgaan met Emoties‘. Op haar website en Instagram deelt ze tevens handige tips over het omgaan met emoties en het versterken van je mental health.

Benieuwd naar de events die Anaïta organiseert? Kijk onder andere eens naar haar familie- en verlangenopstellingen onderaan deze pagina of haar jaarlijkse festival! Of klik hier voor talloze andere events.