In deze gastblog schrijft Denise (van Travels & Bites) over yoga! Wist jij dat er ontzettend veel verschillende vormen van yoga zijn? Sommmige wat bekender en andere onbekender. Van deze vorm heb je misschien nog nooit gehoord: Pralaya Yoga. In deze blog lees je hier meer over én krijg je een paar oefeningen om zelf uit te proberen.

Wanneer je net begint met yoga kunnen de verschillende vormen van yoga nogal overweldigend zijn. Misschien heb je wel al eens van Yin Yoga en Power Yoga gehoord, maar weet je niet precies wat het verschil is. En zelfs als je al langer yoga doet komen er soms nog vormen op je pad waar je nog nooit van gehoord hebt. Bijvoorbeeld Pralaya Yoga!

Pijntjes en vage klachten

Al sinds de middelbare school heb ik last gehad van rugklachten en andere vage klachten. Ik dacht altijd dat dit door het vele tennissen kwam en vond het erbij horen. Tot het maar door bleef sluimeren en het me steeds meer ging belemmeren in mijn dagelijks leven. Na veel verschillende specialisten bezocht te hebben, ben ik in 2015 uiteindelijk geopereerd aan mijn rug. Yoga was toen nog totaal geen onderdeel van mijn leven. Na de operatie was er wel verlichting, maar ik voelde dat het nog steeds niet helemaal klopte. Pas nu, jaren later en een yoga opleiding wijzer, weet ik dat het spanning in mijn bekken- en buikgebied is die zorgt voor pijn in de onderrug.

Pralaya Yoga

De bedenker en oprichter van Pralaya Yoga, Robert Boustany, merkte dat mensen in het Westen regelmatig blessures kregen van traditionele vormen van yoga, zoals Ashtanga. Onze leefstijl is dan ook niet te vergelijken met de tradiotionele yogi’s in de Himalayas. Daarom ontwikkelde hij een vorm van yoga die gericht is op de juiste uitlijning van het lichaam, om blessures te voorkomen en te verhelpen. In tegenstelling tot traditionele yoga richt Pralaya Yoga zich op het versterken van zwakke, ‘vergeten’ spieren in plaats van het oprekken van de tegenovergestelde sterke, stijve spieren. Op deze manier bouw je functionele kracht en spierbalans op in het lichaam wat zorgt voor een betere uitlijning. Daarnaast richt het zich op het losmaken van bindweefsel door cyclische bewegingen. De houdingen zien er vaak op het eerste gezicht vrij simpel uit en je maakt er misschien niet zoveel indruk mee op Instagram, maar doordat je heel veel kleine details toepast zijn ze erg effectief en vaak ook pittig. Je wist immers niet meer dat je die spieren ook had!

Pralaya houdingen

Wil je al gelijk aan de slag? Probeer dan deze houdingen eens.

1. Nek rollen: bindweefsel losmaken bij de schedelrand

Ga op je rug liggen met je voeten op de vloer of benen languit. Plaats een blok op de smalle kant onder je hoofd en kantel het een beetje naar achteren. Zet de rand van het blok tegen je schedelrand en rol zachtjes met je hoofd van links naar rechts. Als het gevoelig is start je met kleine bewegingen.

2. Wapperen: versterken van de schouderspieren

Ga op je rechterzij liggen. Plaats je rechterhand onder je hoofd, een kussen of blok kan ook. Buig je linkerbeen en plaats je knie voor je op de grond. Richt je bovenste schouder een beetje meer richting de grond. Pak een yogablok vast of een flesje water, iets met gewicht. Plaats je elleboog in je zij en ga vervolgens wapperen met het blok omhoog en omlaag (let erop dat je elleboog in je zij blijft). Na een tijdje voel je verzuring in je schouder. Wissel van kant.

3. Vooroverbuiging: versterken van de buitenkant van de benen

Begin rechtop staand. Zet je voeten op heupbreedte en breng het gewicht in je hielen. Buig voorover met een lange buik en rechte rug. Buig je knieën op het moment dat je voelt dat je je rug gaat bollen. Leg je buik en ribben op je bovenbenen en breng je vingertoppen op de mat of tegen je schenen. Duw nu je hielen een beetje uit elkaar zonder ze te bewegen. Doe hetzelfde met je knieën en zitbotjes en voel de buitenkant van je benen aan gaan.

Yoga Retreats

Pralaya Yoga wordt nog in niet zoveel yogastudio’s gegeven. De opleiding zit ook alleen in Breda, waarvan een deel door Robert Boustany zelf gegeven wordt. Om meer mensen kennis te laten maken met yoga en specifieke pralaya oefeningen, organiseer ik verschillende toegankelijke yoga retreats. Een combinatie van goed voor jezelf zorgen en lekker genieten.

Wil je het een keer zelf ervaren? Meld je dan aan voor een van de Yoga & Food Dagretreats in Etten-Leur (in de buurt van Breda). Hieronder zie je ze staan.

Wil je meer van Denise weten? Of benieuwd wat ze allemaal nog meer doet? Neem een kijkje op haar Instagram of website. De dagretreat events van Denise vind je hieronder!